Tankcsapda Albumelemző Blog

Tankcsapda Albumelemző Blog

Albumelemzés 1. rész: Agyarország

2022. augusztus 14. - Timbusz Zsolt

maxresdefault.jpg_1280x720

AGYARORSZÁG (2001)

Lukács - Cseresznye - Fejes

Még mielőtt belekezdek az első általam választott Tankcsapda album elemzésébe, annyit le szeretnék szögezni, hogy a véleményem szubjektív, megbántani senkit se szeretnék. Még véletlenül se vegye magára bárki is az itt elhangzottakat, kiváltképp azért, mert tisztában kell lenni azzal, hogy ugyanaz a zene/szöveg mindenkinek mondhat mást, mint Neked vagy nekem és ez addig jól működik, amíg elfogadjuk egymás véleményét.

2000-et írunk, a lemez Debrecenben, az MMP studióban került rögzítésre. A studiómunkáról werkfilm is készült. Mivel 2001-ben a lemezmegjelenést követően került napvilágra maga a werkfilm is és akkor amikor az internet éledezni kezdett Magyarországon, egyáltalán nem volt túlkínálat az ilyen jellegű anyagokból. Meg kellett becsülni hát minden ilyen felvételt és annyiszor megnéztem, hogy szinte az egész belémégett :) 

Amit még a lemez előéletéről tudni kell: a zenekar ekkorra lett túl egy tagcserén és ezzel a lemezzel bemutatkozott Fejes Tamás a dobok mögött illetve ekkor már túl voltunk a Mennyország Touriston (amiben már Fejes tevékenyen részt vett) megjelenésén és a vele járó óriási sikeren, ami magával hozta az új lemez irdatlan nagy várakozását is. Emlékszem, a lemezbemutató sajtótájékoztató Debrecenben, a Lovardában volt megtartva, a közönség kérdéseket tehetett fel, majd Agyarországos mintájú torta lett szétosztva. 

VIGYETEK HAZA

Érdekes, hogy nagyon régen hallottam ezt a számot, el is felejtettem, hogy egy ilyen "beköhögéssel" kezdődött. Most ezt már szerintem nem tennék bele a srácok :) Mindenesetre, az album egy nagyon lendületes, jó hangulatú, berúgós számmal indul. A szöveg nincs túlbonyolítva, a pörgés az elejétől indul és nem áll meg, ebbe a dalba nem kell túl sokat beleképzelni, csak el kell engedned magad és ha épp koncerten vagy, akkor mehet a pogó!

Kedvenc szövegrészlet: "Nálam péntektől vasárnap reggelig tart a szombat esti láz!"

AGYARORSZÁG

Éles váltás, a lendületes dalból megérkezünk egy gondolkodós, súlyos nótába. A lemez címadó dala nem nevezhető politikától mentesnek. Sajnos a korlenyomat még ma is teljesen aktuális, csak a köntös más. A kedvenc szövegrészletem pedig 2022-ben teljesen új értelmet nyer. 2001-hez képest is brutálisan torz képet kapsz, bármilyen médiát nézel, olvasol. Ha nincs meg az a képességed, hogy az eléd tálalt információt megfelelően szűrd, akkor ebben a világban el vagy veszve. De ha jobban belegondolok, ha szűrni is tudsz, még lehet akkor is.

Kedvenc szövegrészlet: "Nyugati a reklám, magyar a nóta, a TV előtt a sok idióta bármit elhisz: Lehet néger Jézus, élő Elvis.

MINDIG PÉNTEK

Az első csajozós dal az albumon. Lukács egy egész sztorit tár elénk, kíváncsi lennék, hogy ezt csak a fantáziája szülte, vagy valós eseményen alapul a dalszöveg. Ha lecsukod a szemed és csak hallgatod a számot, akkor megjelenik előtted egy házas nő, aki full rád van gerjedve és ezt te nyilván élvezed, a szó minden értelmében, miközben a férj semmiről nem tud. Ehhez a számhoz már klip is készült. Szeretjük a pénteket :) 

Kedvenc szövegrészlet: "Mikor kéz a kézben teljes egészben, az anyakönyv előtt állva, a férje ő lett a fiúja meg én tudod ki van ez találva."

EZ AZ A HÁZ

Aki ebben az időben zenét hallgatott, tök mindegy milyet, ezt a számot egészen biztos ismeri. A Mennyország Touristot követő következő rádiós sláger. Ezt a számot nem kell túlmagyarázni, csak élvezni kell.

Kedvenc szövegrészlet: "Ahogy élsz annyit érsz, ott van a válasz a szemedben!"

AKINEK LÁTSZ

Szöveg, szöveg, szöveg. De azért a "háttérricsaj se rossz" :)

Kedvenc szövegrészlet: "...arról énekeljek, amit más a falra firkálgat, hogy a birkákat az orruknál fogva vezetik jobbra-balra, a sok marha..."

FÖLD ÉS ÉG

Az első szerelmes dal az albumon, de a legjobb fajtából. Ehhez a számhoz azért nem kell klip (és nem is lett készítve), mert lehunyod a szemed és ott van előtted minden. Az idézet pedig a legszebb szerelmes vallomás, amit valaha hallottam.

Kedvenc szövegrészlet: "Se a nappal, se az éj, nincs semmilyen szenvedély, ami nálad jobban kell és a soha nem múlik el!"

ÜDVÖZÖL A POKOL

Ez az utolsó dal a lemezen, amiről klip is készült. A nyitódalhoz hasonlóan, egy berugós dal egy ngay adag lendülettel. Azért egy ilyen pokol bárba sokan eljárnánk, ha nem lennének következmények. Csajok, pia és buli. Mi más kell még egy jó estéhez.

Kedvenc szövegrészlet: "Két mindenre képes szőke dög, olyanok mint az ördögök."

A VILÁG DISCO

Egy kemény hangvételű, szövegében egyszerű, de annál egyértelműbb darab. 

Kedvenc szövegrészlet: "Leírni engem nem lehet én, nem vagyok egyszerű mondat"

ITT VANNAK A TANKOK

Egy jó kis turnéról szóló dal: tradicionális sex, drogs, rock & roll (+pénz) formában előadva.

Kedvenc szövegrészlet (debreceniként nem is lehetne más): "De bárhol járok minden rendben, viszlát Debrecenben!"


MEG KELL HALNOM

Ismét egy fajsúlyos szöveg, ami nagyot üt. Az egyik kedvencem a lemezről. Nem másról szól, mint a rothadó társadalomról, sokszor következmények nélküli tettekről. De arról is, hogy úgyis meghalunk, akkor már jobb, ha nem leszünk könnyű prédák.

Kedvenc szövegrészlet: "Ha az élet amit élek tetszik neked, gyere és vedd el"

NEM VER ÁT

Történet egy aranyásóról. Egy jó hangulatú bulizós, piálós darab.

Kedvenc szövegrészlet: "Legyen sok legyen nagyon durva és hideg mint a jég"

AKI NEM VAK

Az album legjobb, legerősebb dala, különösebb magyarázatra nem szorul, szövegrészletet is csak azért emeltem ki, mert minden dalnál megtettem, de ideírhattam volna az egész dalszöveget. Elképesztően erős mondanivaló, ami az eltelt évtizedek óta egyre nagyobb értelmet és aktualitást nyer. Aki szereti a Tankcsapdát, meg igazából az is aki nem, hallgassa meg. Azt hiszem méltó elődje a Mi a f*sz van c. dalnak.

Kedvenc szövegrészlet: "Az égben az Isten, a földön az Ördög az úr és mind a kettő beszél magyarul"

MEGKAPOD, AMI JÁR

Az album záródala egy zúzós, energetikus dal, semelyik szám mellé nem illik. Egy dühből tápálkozó darab, aminek az ordibálása kiválóan alkalmas feszültséglevezetésre.

Aki türelmes és kivárja az még kap az album végén egy kis kutyaugatást és morgást, amolyan leveztésképpen.

Kedvenc szövegrészlet: "OK elkezdem előlről hétfő van reggel hét, ha megtehetném én sehová nem mennék"

***
Ha tetszett ez az albumelemzés és igény van rá, akkor folytatom, írjátok meg kommentben, melyik album legyen a következő. Ha pedig nincs igény rá, akkor ez az első és utolsó, de azt se bánom, mert a kedvenc albumomról készült.

A teljes lemez meghallgatható a Tankcsapda hivatalos YouTube csatornáján ide kattintva.

Mindörökké Tankcsapda

A bejegyzés trackback címe:

https://tankalbumok.blog.hu/api/trackback/id/tr3917903951

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lacko Doktor 2022.08.15. 22:38:04

Csúcslemez. Gratulálok, hogy írtál róla!
süti beállítások módosítása